Na javni železniški infrastrukturi (JŽI) potekajo obsežna investicijska dela, ki jih izvaja država kot lastnik JŽI za boljši železniški promet. Poleg številnih drugih del na JŽI se bodo ena največjih del, ki zahtevajo nadomestne avtobusne prevoze (2. april – 30. april) namesto nekaterih vlakov, izvajala na odsekih proge Ljubljana – Litija. O tej temi je za oddajo Slovenska kronika spregovoril Primož Kokalj iz SŽ-Potniški promet.

Primož Kokalj je v uvodu povedal, da prihaja do nadomestnih avtobusnih prevozov zaradi 5. faze nadgradnje železniške postaje Laze: »Hkrati pa se opravljajo vzdrževalna dela tako na desnem kakor tudi na levem tiru med Litijo in Kresnicami. Od 69 vlakov, ki vozijo med Litijo in Ljubljano med tednom, je zagotovljenih deset nadomestnih prevozov v smeri proti Litiji in enajst v smeri Ljubljane.«

Primož Kokalj iz SŽ-Potniški promet je v nadaljevanju še povedal, da gre pri avtobusnih prevozih za najbolj obremenjene ure, ampak ne najbolj obremenjene vlake: »Torej, nekaj je v jutranji in nekaj v popoldanski konici. Gre za dolg odsek od postaje Laze in preko vzdrževalnih del do Litije. Gre v bistvu za tiste nadomestne prevoze, oziroma za tiste vlake, ki niso veliko obremenjeni.« Ob tem je Kokalj dodal, da sama prepustnost proge žal ne dopušča, da bi lahko vse potnike zvozili z vlaki.

»Z 19. majem se pričnejo glavna dela na postaji Litija. Temu bomo prilagodili tudi urnike nadomestnih prevozov,« je še opozoril Primož Kokalj.

Na relaciji Ljubljana – Litija se bodo poleg rednih vzdrževalnih del nadaljevala dela na območju železniške postaja Laze ter gradnja izvennivojskega dostopa (podhod, stopnišča, nadstreški). Na železniški postaji Litija pa se bo pričela težko pričakovana celovita prenova.

Vozni red nadomestnega prevoza na relaciji Ljubljana – Litija in obratno (od 2. do 30. aprila) lahko najdete na povezavi TUKAJ.

V času nadomestnih cestnih prevozov in ovir v propustnosti proge so možne zamude, zato vse potnike opozarjamo, da pred potovanjem preverijo vozne rede in stanje v prometu.

Informacije o spremenjeni organizaciji voženj v času del na progah

Potnikom so vse te in druge aktualne informacije na voljo tudi v iskalniku voznega reda na www.slo-zeleznice.si, na spletni strani Pomoč uporabnikom in stanje v prometu, na oglasnih tablah na železniških postajah, na e-naslovu [email protected] ter na brezplačni telefonski številki 080 81 11.