Narava je včasih nepredvidljiva in neusmiljena ter lahko v trenutku spremeni življenje. Svojo moč je pokazala v začetku avgusta, ko so velik del Slovenije zajela močna neurja, ki so povzročila poplavljanje rek in nastanek hudournikov ter plazov. Poplave z ujmami so povzročile mnoge težave in naredile veliko škode. Uničena je cestna in druga infrastruktura, nekateri ljudje so ostali brez domov. Nekaj slovenskih občin je zaradi močno poškodovane transportne infrastrukture ostalo popolnoma odrezanih od sveta. Na pomoč po obširnih poplavah so priskočile tudi družbe Slovenskih železnic.

Poplavljanje rek in zemeljski plazovi pa so mnogo škode povzročili tudi na železniški infrastrukturi. V družbi SŽ – Infrastruktura so se kljub temu odločili nesebično pomagati tudi od poplav prizadetim občinam, ki so jim donirali tirnice in betonske pragove. Občine so doniran material uporabile pri sanaciji poškodovane občinske infrastrukture. Do sedaj je bilo podarjenih več kot 3900 kosov betonskih pragov in več kot 36.000 metrov tirnic. Tirnice so delavci Slovenskih železnic narezali na različne dolžine, odvisno od potreb občine. Nato so primerno razrezane tirnice spravili na tovornjake, ki so jih odpeljali na dogovorjene lokacije. Z rezanjem in nakladanjem tirnic so delavci opravili več kot 2000 delovnih ur. SŽ – Infrastruktura je s solidarnostno gesto pomagala občinam pri hitrejši obnovi poškodovane infrastrukture.

Seznam najbolj prizadetih občin, ki jim je SŽ – Infrastruktura darovale potreben material.

V prizadetih občinah so se za donirano pomoč izredno hvaležni. Poudarili so, da se Slovenke in Slovenci pogosto podcenjujemo in govorimo, da ne znamo pomagati drug drugemu, a se je ob nedavnih poplavah izkazalo, da vendarle ni tako in da zmoremo razumeti ljudi v stiski. Seveda na različne načine in z različnimi oblikami pomoči, vsaka občina pa je prispevala k temu, da je pomoči potrebnim vsaj malo lažje. »Iskrena hvala, da ste tudi vi (Slovenske železnice) s svojim materialnim prispevkom izrazili srčnost in podporo občankam in občanom, ki jih je vremenska ujma najbolj prizadela,« se glasi ena izmed zahval, ki so jo prejeli na SŽ – Infrastruktura.

Posredovali so nam tudi nekaj fotografij, kjer je lepo razvidno, kako se je donirani material uporabil.