Od 5.2.2024 do 14.3.2024 bo na relaciji Ljubljana-Litija-Ljubljana spremenjen vozni red. Kar nekaj vlakov bo nadomestil avtobusni prevoz. O tej temi je danes za oddajo Dobro jutro spregovoril Primož Kokalj iz SŽ – Potniški promet.

Primož Kokalj je v uvodu dejal, da se bo v tem času, od 5. februarja od 14. marca, veliko dogajalo na železniški postaji Laze, saj projekt prihaja v četrto fazo nadgradnje: »Gre za demontažo tira tri na sami postaji Laze. Gre za rušitev perona med tiroma dva in tri. Hkrati gre za nameščanje zgornjega in spodnjega ustroja proge ter novega odtočnega perona.« »Zaradi zapore je zmanjšana tudi prepustnost železniške proge od Laz do Kresnic, kjer vozimo vlake le po enem tiru. Vsled tega smo organizirali nadomestne avtobusne prevoze. Frekvenca vlakov je zelo velika in nam ne dopušča, da bi v teh intervalih zvozili vse vlake,« je dejal Kokalj in dodal, da ima od 36 potniških vlakov, ki vozijo od Ljubljane proti Litiji, organiziranih 12 nadomestnih avtobusnih prevozov. V nasprotni smeri, od Litije proti Ljubljana, pa je namesto 32 potniških vlakov organiziranih 13 nadomestnih avtobusnih prevozov.

»Ti sklopi vlakov oziroma linij so povezani v štiri sklope. Vsak vlak ima eno linijo, ki odpelje prej po postajah in eno linijo, ki pelje direktno do Litije in nato sta še dve liniji, ki odpeljeta po voznem redu. Torej tisti potniki, ki potujejo od Litije naprej proti Zidanem mostu, se morajo peljati s prvo ali drugo linijo, da potem lovijo veze vlakov za naprej. Isto velja v obratni smeri,« je še pojasnil Kokalj.

Primož Kokalj je še dejal, da je sedaj vidno, koliko hitrejši je na tej relaciji vlak od avtobusa. Avtobus bo namreč skupaj s postajališči do Litije vozil 68 minut, medtem ko vlak vozi 32 minut. »Ob tej priložnosti bi še povedal, da gre pri nadomestnem prevozu izključno za lokalne potniške vlake, ki peljejo proti Litiji in naprej proti Zasavju ter za vlake, ki peljejo samo do Litije in nato obračajo nazaj proti Ljubljani. Vsi regionalni, mednarodni in Intercity vlaki pa vozijo po normalnem voznem redu brez odstopanj in nadomestnega prevoza.« Zaradi nadgradnje je bilo v Lazah prestavljeno tudi mesto zaustavitve nadomestnih avtobusnih prevozov. Avtobusi ne vozijo na železniško postajo, ampak ustavljajo na koncu mostu čez Savo, ob levem bregu reke.

Glede novih voznih redov in ostalih informacij je Kokalj pojasnil, da se lahko vse informacije dobijo na spletni strani https://potniski.sz.si/ ali se pokliče v klicni center na številko 080 81 11: »Tukaj boste lahko dobili prave in točne informacije. Na spletni strani je tudi točno napisano, na kateri vlak ali avtobus morajo potniki stopiti, da dobijo vezo za naprej.«